Raqamli inflyatsiyaga doir banklarning munosabati - Kurbanov Dilshod Raufovich (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Ushbu tezisda zamonaviy moliya tizimida shakllanayotgan yangi hodisa — raqamli inflyatsiyaga nisbatan xalqaro bank tizimlarining munosabati chuqur tahlil etilgan. Xususan, yevropa markaziy banki (ecb), aqsh federal rezervi (fed), angliya markaziy banki (boe) hamda boshqa yetakchi moliyaviy institutlarning izlanishlari asosida raqamli inflyatsiyaning sabablari, oqibatlari va bartaraf etish strategiyalari ko‗rib chiqiladi. Maqolada 2024 yilga tegishli makroiqtisodiy ko‗rsatkichlar asosida tahliliy jadval tuzilib, bank siyosatlarining real ta‘siri baholangan. Ilmiy yondashuvlar va nazariy asoslar raqamli inflyatsiyaga qarshi kurashishda qanday metodologik yondashuvlar qo‗llanilayotganini aniqlash imkonini beradi. Tezisda iqtisodiy xavfsizlikni ta‘minlashda markaziy banklarning transformatsion roli va kelajakdagi tahdidlarni kamaytirish strategiyalari asoslanadi.