Sun’iy intellekt va ChatGPT dasturchilar uchun imkoniyatlar - Mahmudov M.N; Adaxamov R.H (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Maqolada sun‘iy intellekt, xususan OpenAI tomonidan ishlab chiqilgan ChatGPT til modelining dasturlash sohasidagi qo‗llanilishi ilmiy-nazariy hamda amaliy nuqtai nazardan o‗rganiladi. ChatGPT dasturchilar faoliyatida kod yozish, algoritmlar yaratish, xatoliklarni aniqlash va tuzatish, texnik hujjatlarni shakllantirish, shuningdek, ta‘limiy maqsadlarda foydalanish imkoniyatlarini kengaytirib bormoqda. Tadqiqotda ushbu modelning ishlash tamoyillari, asosiy texnologik asoslari (transformer arxitekturasi, o‗rganish algoritmlari), afzalliklari hamda mavjud cheklovlari tahlil qilinadi. Shuningdek, ChatGPT‘ning dasturchilarga ta‘siri, uni samarali qo‗llash bo‗yicha amaliy misollar, va GPT modellarining kelajakdagi rivojlanish istiqbollari yoritilgan. Maqola yakunida yangi avlod dasturchilariga sun‘iy intellektdan oqilona foydalanish bo‗yicha tavsiyalar keltirilgan. Tadqiqot natijalari sun‘iy intellekt texnologiyalarining dasturiy ta‘minot ishlab chiqish jarayoniga chuqur integratsiyalashayotganini ko‗rsatadi va bu texnologiyaning kelajakdagi rivojlanishi dasturlash me‘yorlarini tubdan o‗zgartirishi mumkinligini isbotlaydi.