Suniy intellektning “yashil’ kelajakdagi o‘rni va huquqiy asoslari - Donayeva Aziza Inomjon qizi (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Bugungi kunda atrof-muhitni muhofaza qilish global miqyosda eng dolzarb masalalardan biriga aylandi. Iqlim o‗zgarishi, tabiiy resurslarning kamayishi va ekologik muvozanatning buzilishi insoniyatni yangi yechimlar izlashga undamoqda. Shu nuqtai nazardan, suniy intellekt (SI) texnologiyalari atrof-muhitni muhofaza qilishda muhim imkoniyatlar taqdim etadi. SI yordamida ekologik monitoring, resurslarni optimallashtirish va tabiiy ofatlarni bashorat qilish kabi sohalarda sezilarli yutuqlarga erishish mumkin. Biroq, bu texnologiyalarning jadal rivojlanishi bir qator huquqiy va axloqiy muammolarni keltirib chiqaradi.