Iqlim oʼzgarishi sharoitida biologik xilma-xillikni muhofaza qilishning milliy va xalqaro huquqiy mexanizmlari - Xamidullayev Boboxon Orifjon o’g’li (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Mazkur ilmiy ishda iqlim o„zgarishining biologik xilma-xillikka ta‟siri va ushbu jarayonni boshqarishda milliy hamda xalqaro huquqiy mexanizmlarning roli yoritilgan. Xususan, O„zbekiston Respublikasining atrof-muhitni muhofaza qilishga oid qonunchilik asoslari va BMT, Biologik xilma-xillik to„g„risidagi konvensiya kabi xalqaro huquqiy hujjatlar tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida mavjud muammolar, qonunchilikdagi bo„shliqlar aniqlanib, ularni bartaraf etish bo„yicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan.