Nutq etika va estetikasi: notiq mas’uliyatining asosiy mezonlari - Umrzoqova Aida Obidjonovna (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Hozirgi davrda, qo'shni davlatlarda bo'lgani kabi, Notiqlik san'ati ilmini o‘zimizga xos bo‗lgan milliy ruhda, milliy qadriyat va an‘analarimizga tayangan holda yaratish hamda mazkur ilmning respublikamizda oliy o‗quv yurtlarida alohida filologik fan sifatida o'qitilishiga erishish milliy ma'naviyat jonkuyarlari oldida turgan asosiy vazifalardan sanaladi. Ushbu maqola nutq etikasi va estetikasi hamda notiq mas‘uliyatining asosiy me‘zonlarini o'rganadi, bu jarayonda notiqlik san‘atining bugungi davrdagi ahamiyati va undan foydalanishdagi samarali usullarga e'tibor qaratadi. Maqolada nutq etika va estetikasi, notiqning shakllanishidagi muhim omillar, so‗zlovchining ommani o‗ziga jalb qila olishi, psixologik tadqiqotlarga asoslanib, nutqdagi ravshanlik, ishonch, ishontirish va hissiy jozibadorlik sifatlari ko'rib chiqiladi. Maqolada bugungi davr notiqlarining nutqi har tomonlama etika va estetika qoidalariga tayangan holda, mas‘uliyat bilan yondashib, ta‘sirchanlik o‗ta darajada yuqori bo‗lishi haqida fikr yuritiladi.