Kriptovalyutalar va ularning milliy iqtisodiyotga xavf va imkoniyatlari - Ozodbek Jumaboyev Abduvohid o’gʼli (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Kriptovalyutalar so„nggi o„n yillikda global moliyaviy tizimda muhim o„zgarishlarni keltirib chiqardi va ularning milliy iqtisodiyotlarga ta‟siri tobora dolzarb bo„lib bormoqda. Ushbu maqola kriptovalyutalarning milliy iqtisodiyotlarga ta‟sirini xavf va imkoniyatlar nuqtai nazaridan tahlil qiladi. Kriptovalyutalar markazlashmagan tuzilmasi, transaksiyalarning shaffofligi va past xarajatlari orqali innovatsion moliyaviy xizmatlar, investitsiyalarni jalb qilish va iqtisodiy inklyuzivlikni oshirish kabi imkoniyatlar yaratadi. Shu bilan birga, ular iqtisodiy barqarorlikka tahdid solishi, pul-kredit siyosatini murakkablashtirishi, noqonuniy faoliyatni moliyalashtirish xavfini oshirishi va soliq tizimlariga salbiy ta‟sir ko„rsatishi mumkin. Maqolada ushbu omillarni tahlil qilish uchun iqtisodiy modellar va empirik ma‟lumotlarga asoslangan yondashuv qo„llaniladi. Tadqiqot natijalari shuni ko„rsatadiki, kriptovalyutalarni tartibga solish va ulardan foydalanishni muvozanatlash orqali milliy iqtisodiyotlar ularning afzalliklaridan foydalanishi va xavflarni minimallashtirishi mumkin. Ushbu ish rivojlanayotgan iqtisodiyotlarga yo„naltirilgan bo„lib, tartibga solish strategiyalarini ishlab chiqishda amaliy tavsiyalar beradi.