Abu Ali ibn Sino falsafiy merosi: Metafizika, gnoseologiya va axloqiy qarashlar - Ikromova Oydinoy Ibroximjon qizi; Otajonova Oynura Xudoyberdi qizi (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Mazkur maqolada Abu Ali ibn Sino (Avitsenna) ning falsafiy qarashlari tahlil qilinadi. Unda faylasufning borliq, aql, nafs, axloq va bilim haqidagi qarashlari, shuningdek, falsafa va din o‗rtasidagi uyg‗unlik masalasi keng yoritilgan. Ibn Sinoning ilmiy-metafizik merosi islom falsafasining rivojiga va G‗arbiy skolastik tafakkurga ko‗rsatgan ta‘siri alohida baholangan. Shuningdek, maqolada uning aql nazariyasi va kosmologik iyerarxiyasi tafsilotlari o‗rganiladi. Falsafa va tasavvufni birlashtirgan bu yondashuv bugungi zamonaviy tafakkur uchun ham dolzarb ekani ko‗rsatib beriladi.