Mehnat migratsiyasi va uning oilaviy-sotsial oqibatlari - Turdialiyeva Dilnozaxon Azamatjon qizi (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Mazkur maqolada mehnat migratsiyasining ijtimoiy jihatlari sotsiologik tahlil asosida ko‗rib chiqilgan. Mavzuning dolzarbligi O‗zbekiston aholisi, ayniqsa, yoshlar o‗rtasida xorijda ishlash istagining ortib borayotgani va bu holat jamiyat hayotida turli o‗zgarishlarga sabab bo‗layotgani bilan izohlanadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi – mehnat migratsiyasining oilaviy munosabatlarga, madaniy identitetga, mahalliy ijtimoiy tuzilmalarga va iqtisodiy barqarorlikka ta‘sirini sotsiologik nuqtai nazardan ochib berishdan iborat. Ushbu maqolada taqqoslash, tahlil va kuzatuv metodlaridan foydalanilgan bo‗lib, migratsiyaning salbiy va ijobiy oqibatlariga oid dalillar keltirilgan. Shuningdek, muallif mehnat migratsiyasi oqibatida yuzaga kelayotgan sotsial disfunktsiya, ya‘ni oilaviy ajrimlar, bolalar tarbiyasidagi uzilishlar, mahalla faolligining pasayishi kabi holatlarga alohida e‘tibor qaratgan. Tadqiqot natijalari jamiyatda migratsiya bilan bog‗liq muammolarni chuqurroq tushunish va ularni hal etish yo‗llarini ishlab chiqishda amaliy ahamiyatga ega.