Din va ilm: o‘rtasidagi munosabat - Samatov Xurshid; Shavkatova Gulzoda (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Mazkur maqolada din va ilm o‘rtasidagi murakkab, ammo chuqur ahamiyatga ega bo‘lgan munosabat keng qamrovda tahlil qilinadi. Ayniqsa, o‘rta asrlarda musulmon olimlarining ilm-fan va diniy tafakkurni uyg‘unlashtirgan faoliyati misolida din va ilm bir-birini to‘ldiruvchi kuchlar sifatida ko‘rsatiladi. Shu bilan birga, Yevropa tarixida kuzatilgan cherkov va ilm-fan o‘rtasidagi ziddiyatlar, Galiley va Kopernik kabi olimlar misolida yoritiladi.Maqolada shuningdek, falsafiy nuqtai nazardan din va ilmning o‘zaro aloqasi, turli yondashuvlar orqali tahlil qilinadi: ziddiyatli, ajratilgan va uyg‘unlikdagi munosabat shakllari tahlil qilinib, mashhur mutafakkirlarning fikrlariga murojaat qilinadi. Jumladan, Albert Eynshteynning "Ilm dinsiz oqsoq, din ilmsiz ko‘r" degan fikriga asoslanib, bu ikki tushunchaning bir-birini boyitishi mumkinligi asoslanadi.Zamonaviy davrda esa ilm-fanning tez sur’atlarda rivojlanib borayotgani bilan bir qatorda, insoniyat yangi axloqiy va ma’naviy muammolarga duch kelayotgani ta’kidlanadi. Bunday vaziyatda diniy qarashlar ilm-fan natijalarini to‘g‘ri baholash, ularning insoniyat manfaatiga xizmat qilishi uchun muhim mezon bo‘lib xizmat qilishi mumkin.