Iqtisodiy fanlarni o`rganishda qo`llaniladigan metodlar va ularni tanlash metodari - Elbek Malikov (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Ushbu maqola iqtisodiy fanlarni o‗qitishda samaradorlikni oshirish uchun ta‘lim maqsadlari, talaba profili va resurslar o‗rtasida konstruktiv moslikni yaratish zarurligini tahlil qiladi. An‘anaviy ma‘ruza nazariy asoslarni ixcham yoritishi mumkin bo‗lsa-da, problem-asosli va kooperativ strategiyalar analitik hamda metakognitiv ko‗nikmalarni chuqurlashtiradi. Flipped classroom modeli, video segmentlarini 8–10 daqiqa va ―embedded quiz‖lar bilan birga qo‗llaganda, o‗quv natijalarini sezilarli darajada yaxshilaydi. Universitet–sanoat hamkorliklari nazariyani real bozor tajribasi bilan bog‗lab, bitiruvchilarning bandlik salohiyatini oshiradi. Universal Design for Learning (UDL) yondashuvi kognitiv va til xilma-xilligini e‘tiborga olib, ko‗pkanalli resurslar orqali inklyuziv o‗qish muhitini yaratadi. Metodlar majmuasini ADDIE sikli bo‗yicha, SKT xaritasidan boshlab baholash va re-dizayngacha iterativ rejalash, darsni doimiy takomillashtiradi va mehnat bozorida raqobatbardosh kompetensiyalarni shakllantiradi.