ZAMONAVIY O‘ZBEK HIKOYALARIDA AYOL OBRAZINING SHAKLLANISHI - Xoliqulova Dilovar (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Ushbu tezisda zamonaviy o‗zbek hikoyachiligida ayol obrazining badiiy talqini, ularning tiplari, ruhiy olami va ijtimoiy hayotdagi o‗rni yoritilgan. Adabiy manbalar asosida ayol obrazining tarixiy-an‘anaviy yondashuvlardan zamonaviy, mustaqil va faol shaxs timsoliga o‗zgarib borayotgani tahlil etiladi. Hikoyalarda ayollarning ijtimoiy faolligi, oilaviy munosabatlardagi roli, ichki kechinmalari va orzu-umidlari san‘atkorona tasvirlangani ko‗rsatib beriladi. Tadqiqot zamonaviy yozuvchilarning asarlari misolida olib borilib, ayol obrazining adabiy taraqqiyotdagi o‗rni aniqlanadi.