Umumta’lim maktablarida eshitish, ko’rish va nuqsoni bo’lgan bolalar hamda tayanch harakat a’zolari buzilgan bolalar uchun inklyuziv ta’limni amalga oshirishning ilmiy va uslubiy asoslari - Qosimova Diyora (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Mazkur maqolada umumta'lim maktablarida eshitish, ko'rish va nuqsoni bo'lgan bolalar hamda tayanch harakat a'zolari buzilgan bolalar uchun inklyuziv ta'limni amalga oshirishning ilmiy va uslubiy asoslari ko'rib chiqilgan. Inkluziv ta'limning mohiyati, ahamiyati va uning ilmiy asoslari, shuningdek, maxsus ehtiyojlarga ega bolalar uchun ta'limni tashkil etishdagi uslubiy yondoshuvlar tahlil qilingan. Maqolada inklyuziv ta'limda o'qituvchining roli, o'quv dasturlari va metodlarning maxsus ehtiyojlarga moslashtirilishi, texnologiyalardan foydalanish kabi masalalar ham muhokama qilinadi. Bu tadqiqot umumta'lim maktablarida inklyuziv ta'limning samarali tashkil etilishi uchun kerakli ilmiy yondoshuvlarni va amaliy metodlarni o'z ichiga oladi.