Fuqarolarda shaxsiy javobgarlik madaniyatini rivojlantirishning falsafiy - huquqiy tahlili - XASANOV UMRBEK UDAMOVICH (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Ushbu ilmiy tezisda fuqarolarda shaxsiy javobgarlik madaniyatini rivojlantirishning falsafiy va huquqiy tahlili o‘rganiladi. Falsafiy nuqtai nazardan, shaxsiy javobgarlik madaniyati insonning o‘z harakatlari va qarorlari uchun mas'uliyatni anglash va ularga amal qilish tamoyillariga asoslanadi. Huquqiy nuqtai nazardan esa, bu madaniyat davlat tomonidan belgilangan qoidalarga rioya qilish, huquqiy va axloqiy me'yorlarga amal qilishni anglatadi. Tezisda shaxsiy javobgarlik madaniyatining jamiyatdagi o‘rni, uning huquqiy asoslari va ijtimoiy, ma'naviy omillarga ta'siri tahlil qilinadi. Shuningdek, huquqiy ta'lim, normativ huquqiy hujjatlar va fuqarolik jamiyatining roli haqida xulosa chiqariladi. Mazkur tadqiqotning maqsadi shaxsiy javobgarlikni rivojlantirishga oid ilg‘or yondashuvlarni aniqlash va ularni amaliyotda tatbiq etishdir.