TAQSIMOT FUNKSIYALARINI HISOBLASHDA ELEKTRON DASTURLARDAN FOYDALANISH - Yuldoshev Lochinbek Olim o'g'li (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Ushbu maqolada taqsimot funksiyalarini hisoblashda elektron dasturlardan foydalanishning ahamiyati va samaradorligi ko‘rib chiqiladi. Taqsimot funksiyalari statistik tahlil va ehtimollar nazariyasida muhim rol o‘ynaydi. Elektron dasturlar ushbu funksiyalarni tezkor va aniq hisoblash imkonini berib, murakkab matematik jarayonlarni avtomatlashtiradi. Maqolada eng mashhur dasturiy vositalar (R, Python, MATLAB, Excel va boshqalar) tahlil qilinib, ularning imkoniyatlari va qo‘llanilish sohasi yoritiladi. Shuningdek, real misollar asosida dasturlar yordamida taqsimot funksiyalarini hisoblash usullari ko‘rib chiqiladi.Elektron dasturlardan foydalanish inson xatosini kamaytirish, vaqtni tejash va katta hajmdagi ma’lumotlarni samarali qayta ishlash imkonini beradi. Shu sababli, zamonaviy statistik tahlillarda kompyuter dasturlaridan foydalanish muhim ahamiyat kasb etadi.