XX ASR O‘ZBEK ADABIYOTIDAGI MODERNIZM ELEMENTLARI - Nabiyeva Saodat Xamidullayevna (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
XX asrda oʻzbek adabiyoti ijtimoiy-siyosiy oʻzgarishlar va madaniy taʼsirlar tufayli jiddiy oʻzgarishlarni boshdan kechirdi. O„zbek adiblarining jahon adabiy tendensiyalariga munosabat bildirishi natijasida modernistik unsurlar, jumladan, eksperimental bayon qilish texnikasi, psixologik teranlik va ramziy obrazlar paydo bo„ldi. Ushbu maqola o„zbek adabiyotida modernistik unsurlarning mavjudligini o„rganib, Cho„lpon , Abdulla Qodiriy va G„afur kabi asosiy mualliflarga e‟tibor qaratadi. G'ulom . Tadqiqot ong oqimi, parchalanish va ekzistensial mavzular kabi modernistik xususiyatlarni aniqlash uchun ularning asarlarini tahlil qiladi. Bu xususiyatlarni o„rganib, ushbu maqola modernizm o„zbek adabiy nutqini qanday shakllantirganini kengroq tushunishga yordam beradi.