RELYATSION MA’LUMOTLAR BAZALARIDA SUN’IY INTELLEKTNING AHAMIYATI: SAMARADORLIK, MOSLASHUVCHANLIK VA QAROR QABUL QILISHNI OSHIRISH - Jalilov Shavkat Shodiyor o‘g‘li, Mansurov Umidjon (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2025)
Relyatsion ma'lumotlar bazalari o'nlab yillar davomida ma'lumotlarni boshqarishning asosi bo'lib, strukturaviy saqlash, samarali so'rov va ishonchli tranzaksiyalarni qo'llab-quvvatlashni ta'minlaydi. Biroq, ma'lumotlar hajmi eksponent sifatida o'sib borishi va ma'lumotlar munosabatlarining murakkabligi oshgani sayin, an'anaviy relyatsion ma'lumotlar bazasi tizimlari moslashuvchanlikk, ishlash va moslashuvchanlik bo'yicha muammolarga duch kelmoqda. Sun'iy intellekt (AI) ushbu muammolarni hal qilishda o'zgaruvchan kuch sifatida paydo bo'ldi va relyatsion ma'lumotlar bazalarini o'z-o'zini optimallashtirish, bashoratli tahlil va qarorlar qabul qilishni kuchaytirishga qodir aqlli tizimlarga aylantirishga imkon berdi. Ushbu maqola relyatsion ma'lumotlar bazalarida AIning ahamiyatini o'rganadi va uning samaradorligini, moslashuvchanlikgini va tahliliy qobiliyatlarini oshirishdagi rolini ta'kidlaydi.