Nay cholg`u ijrochiligi maktabi - Maxammadjonova Guli Tolibjon Qizi (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2024)
Nay - o‘zbek milliy cholg‘ularidan biri bo‘lib, qadim zamonlardan xalq orasida keng ommalashkan. Arxeologik qazilmalar natijasida Samarqandning Mo‘minobod qishlog‘idan topilgan, bundan 3300 yil avval suyakdan ishlangan to‘rtta teshikli nayni e‘tiborga olsak, ajdodlrimizning juda qadim zamonlardan bu cholg‘uga oshno ekanliklari ayon bo‘ladi.Shuningdek, Surxon daryo hududidagi Ayritom shahristonidan topilgan sozandalarning nay, surnay chalib turgan odamlarning toshka o‘yilgan tasvirlariga asoslanib fikir yuritsak, Sozandalik san‘ati, xususan, nay sozining qadimiyligiga yana bir bor ishonch hosil qilamiz.