ТАШҚИ ТАЪСУРОТЛАРГА НИСБАТАН ВЕГЕТАТИВ РЕАКТИВЛИК ОСТИДА ОРГАНИЗМНИНГЮРАК-ҚОН ТОМИР ТИЗИМИНИНГ РЕАКТИВЛИГИ - Нарзимуродова Кумуш Гайратжон кизи, Садуллаева Мохинур Сирожиддин кизи, Дустматова Лазизахон Бахтиер кизи, Мирзаев Ризамат Зиёдуллаевич (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2024)
Студентларда вегетатив нерв тизимининг реактивлиги эрготроп йўналишда таьсирланганда, юрак-қонтомир тизимида адаптоген жараѐн юзага келиб, юрак уришлар сони максимал ва минималартериал босими кўтарилган бўлса, Данини-Ашнер рефлекси орқали трофотроп қўзғалиш берганимизда парасимпатик активликнинг устунлиги остидаюрак уришлар сони, максимал ва минимал артериал босимнинг пасайиши юзага келиб, таъсуротларга нисбатан организмда адаптацион, ҳимоя-мослашув реактивлиги нормал кўрсаткичга эгадир.