ОХИРГИ ЙИЛЛАРДА КАТТАЛАРДА ПАРОТИТЛИ ИНФЕКЦИЯ КЕЧИШ ХУСУСИЯТЛАРИ - Миржалилова Сохиба Шавкат кизи, Насруллаева Самира Мехроджевна, Сайдуллаева Наргиза Толмас кизи, Гиясова Нигора Кобиловна (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2024)
Кузатув давомида охирги йилларда паротитли инфекциякамайганлигини кўриш мумкин. Бу ҳолат 2007 йилда Миллий эмлаш жадвалига КПК киритилганлиги билан боғлиқ. Катта ѐшдагилар эса бу даврдаэмлашдан четда қолишган. Шунингдек, беморларнинг аксарият қисми туманлардан мурожаат этганлигини поликлиника хизмати оқсаѐтганлиги биланбоғлаш мумкин (72,1%). Катталарда ҳам касаллик болаларда бўлгани каби клиник кўринишга эга. Катталарда касаллик асосан оғир ва ўрта оғир кечишхусусиятига эга. Катта ѐшлиларда болалардан фарқли равишда орхит учраши хос.