BANK SOHASIDA MIJOZLARNI SEGMENTATSIYA QILISHDA KLASTERLASH USULLARINING QO‘LLANILISH TAHLILI - Hamroyev A.Sh, Alimov F.A (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2024)
Bank sohasida mijozlarni segmentatsiya qilish, moliyaviy mahsulotlar va xizmatlarni moslashtirish uchun muhim hisoblanadi. Sun'iy intellektning rivojlanishi bilan K-Means va Iyerarxik klasterizatsiyakabi klasterlash algoritmlari mijozlarni ularning xulq-atvori va afzalliklariga asoslangan holda segmentatsiya qilishga imkon beradi. Ushbu maqola bankda K-Means va Iyerarxik klasterizatsiya algoritmlarini qanday qo'llash haqida muvozanatli tahlilni taqdim etadi va ularning amaliy qo'llanishi va qiyinchiliklari haqida tushunchalarni o'z ichiga oladi. Bank sohasida shaxsiy marketingni amalga oshirishda sun’iy intellekt asosidagi klasterlash texnikalarining roli o‘rganiladi. K-Means va Iyerarxik klasterizatsiyaalgoritmlarining nazariy asoslarini muhokama qilinadi, ularning ishlashini qiyoslanadi va real masalalarda qo'llash murakkabliklari bayon etiladi.