SURXONDARYONING CHUCHUK SUV HAVZALARIDA TARQALGAN NOYOB VA YO’QOLIB BORAYOTGAN BALIQ TURLARI VA ULARNI MUHOFAZA QILISH CHORA-TADBIRLARI - Yaxshiboyeva Maftuna Xolmurat qizi, Musurmonova Sarvinoz Akram qizi (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2024)
Mamlakatimiz tabiatining hayvonot dunyosi xilma-xil va o‗ziga xosdir. Har bir hayvon turi biosferada o‗z ahamiyatiga ega. Shu tufayli hayvon turlarini ko‗z qorachig‗imizdek asrab-avaylashimiz lozim. Xususan, Surxondaryo viloyati hududida ko‗plab hayvon turlari uchraydi. Afsuski bugungi kunda ularning ayrimlari turli tashqi ta‘sirlar natijasida soni kamayib, ―noyob hayvon‖ maqomini olayotgan turlardir. Ushbu maqolada viloyat hududida tarqalgan baliqlarning noyob turlari, ularning soni, kamayishi sabablari, cheklovchi omillar hamda muhofaza qilish choralari bo‗yicha ma‘lumotlar berilgan.