Lolaning botanik va ekologik xususiyatlari, ularni qo‘lda yetishtirish tarixi (Tulipa spp.) - MO‘MINOVA RAYXONA GADOYEVNA (NAZARIY VA AMALIY FANLARDAGI USTUVOR ISLOHOTLAR VA ZAMONAVIY TA’LIMNING INNOVATSION YO’NALISHLARI, 2024)
Lola (Tulipa turkumi) Liliaceae oilasiga mansub ko‘p yillik, piyozsimon o‘simliklardir. Markaziy Osiyodan kelib chiqqan lolalar asrlar davomida bog‘bonlar va botaniklarni jalb qilib kelgan. Ushbu dissertatsiya lolalarni botanika xususiyatlari, ekologik talablari va evolyutsion moslashuvlarini o‘rganishni maqsad qiladi. E’tibor ularning morfologik xilma-xilligi, reproduktiv biologiyasi, yashash muhiti afzalliklari va saqlanish holatiga qaratiladi. Tadqiqot shuningdek, inson qo‘li bilan yetishtirilishining ularning tabiiy populyatsiyalariga va genetik xilma-xilligiga ta’sirini ham o‘rganadi.